Дакелите са най-добрите домашни любимци

Породата се характеризира с нисък ръст, издължено тяло и къси крайници

Свят
22:56 - 06 Март 2021
2251
Дакелите са най-добрите домашни любимци

Кучетата от порода дакел са една от най-предпочитаните породи кучета за домашни любимци. Те се привързват много силно към своето семейство и най-вече към един член от него.

Интелигентни кучета, които лесно могат да бъдат обучени, ако стопанинът има желание. Активни и игриви са, имат нужда от по-продължителни разходки и определено от вниманието на стопанина си вкъщи, разказват във видео на канала "Zoo Box" във Vbox.
 
Положителни качества: 

Дакелите са изключително любвеобилни и са подходящи за отглеждане у дома. Те са много игриви, а породата се отличава с предаността си към стопанина. Не са агресивни, обичат децата и затова са сред предпочитаната порода кучета за домашен любимец на семейства с деца.
 
Характеристика:

Дакел или Дакс (на немски: Dackel) e домашно куче с изключително къси крака на фона на издълженото тяло, сравнително къса козина, най-често черна или кестенява, и клепнали уши. От десетилетия дакелът е познат в 3 големини – дакел, миниатюра и заешки, и в три типа на косъма: късокосмест, грубокосмест и дългокосмест. Характеризира се с нисък ръст, издължено тяло и къси крайници. Муцуната е сравнително дълга, с тъмна на цвят носна гъба. Очите са тъмни, средно големи. Ушите са доста дълги, висящи, меки и тънки. Опашката достига на дължина до лапите на задните крайници; обикновено се носи отпусната надолу.
 
При дългокосместите косъмът е дълъг, прав, мек, лъскав, плътно покриващ ушите, шията, гърдите, задната страна на предните и задните крайници, като главата е покрита с къси косми. Окраската на космената покривка обикновено е червеникаво-кафеникавожълтеникава в различни оттенъци, но се среща и черна с кафяви петна над очите и по краката, петниста и тигрова (съчетание от сиво, черно и кафяво). Дакел и ротвайлер са единствените породи кучета, които имат под кожата си мъхеста кожа. Тази кожа пада през 10-ия месец и продължава почти 1 месец. 
 
Размери: Малка порода куче
 
Тегло:
Стандартен – 7 – 14.5 кг.
Малък – до 5 кг.
Заешки – около 3.6 кг.
 
Хигиена и здраве:
Кучето от тази порода трябва всеки ден да се сресва с гребен. Дакелът не трябва да яде повече от 5 пъти дневно, защото започва да повръща. Коремът му се подува и не трябва да се движи 1 час. Дакелът е предразположен към тазобедрена дисплазия и стомашна дилатация и синдром на волвулус (превъртане на стомаха).
 
Продължителност на живот: 12-15 години
 
Страна: Германия
 
Произход и история:

Породата е създадена в Германия през Средновековието за борба с милионна напаст от язовци. Цел на селекцията е била създаването на куче, способно да влезе в дупката на язовеца и да се бие с него там. След решаването на проблема с продължилата твърде дълго свръхпопулация от язовци, дакелите са се използвали за лов на лисици, язовци и зайци. В края на първата промишлена революция съществуването им като специализирана порода губи смисъл и те се превръщат в домашни кучета. Те са изключително любвеобилни и са подходящи за отглеждане у дома.