Далай Лама: Трябваше да оставим кръвопролитията в 20-и век

Свят
18:36 - 03 Март 2022
3044
Далай Лама: Трябваше да оставим кръвопролитията в 20-и век

Духовният водач на Тибет - 14-ият Далай Лама, отправи горещ призив към ненасилие и прекратяване на конфликтните действия в Украйна. Той изрази силната си тревога от случващото се в държавата и апелира за бързо възстановяване на мира там.

"Дълбоко натъжен съм от конфликта в Украйна. Моля се мирът да бъде възстановен бързо в Украйна", пише Далай Лама на профила си във фейсбук. "Нашият свят е станал толкова взаимозависим, че насилственият конфликт между две държави неизбежно засяга останалия свят. Войната е остаряла - ненасилието е единственият начин", отбелязва той.

"Не трябва да губим надежда. 20-и век беше век на войни и кръвопролитията. 21-ви век трябва да бъде век на диалога", казва Далайа Лама.

Той е почитан не само от будистите по света, но е възприеман като един от най-великите живи мъдреци от милиони хора на планетата. Роден е на 6 юли 1935 г. в малкото селце Такцер в Североизточен Тибет под името Лхамо Дхондруб. През 1937 г., когато е на 2 години, при него пристига група лами, търсещи превъплъщението на своя духовен водач.