Далаверата „11 юли”: Партиен лидер лъсна в СИК

Политика
16:15 - 29 Юни 2021
9037
Далаверата „11 юли”: Партиен лидер лъсна в СИК

11 юли, когато ще се проведат вторите за тази година парламентарни избори, за едни е ден, който предоставя шанс за промяна, а за други е време за правене на пари. Източник на Lupa.bg алармира за поредна предизборна дивотия в името на парите - партиен лидер лъсна в СИК в Нидерландия.

Адв. Мария Колева, председател на партия „Правото”, е била записана като член на секционна избирателна комисия в Нидерландия. Това е абсурд - юрист, председател на политическа партия и член на комисия, при това без тя самата да знае за тази си нова роля...

Проблемът идва от това, че до събота беше срокът партиите да регистрират своите наблюдатели по СИК-овете. Политическите сили, обаче, имат трудности с набирането на имена, които после ще издържат на проверката на ГРАО, затова си наемат хора, които да изберат от своя база данни подходящи кандидати.

После обаче се получава така, че много от предложените кандидати за дадена СИК вече присъстват в друга секционна комисия. Обяснението е просто - лобистът взима пари от дадена партия, за да осигури читави кандидати за СИК-овете, а после събира име от някаква своя база данни, без въобще да провери какъв е случаят на всеки отделен човек.

Точно по тази система в списъците е попаднала и Мария Колева, лидер на партия „Правото”, а тя дори не знае, описа врътката източникът на Lupa.bg.

Друга предизборна шашма е, че в секциите зад граница партиите въобще не бяха допуснати да сложат свои представители, които да съблюдават за честното провеждане на изборите. Според източника ни ГЕРБ, чрез консулствата и чрез едни специални служители - първите съветници, които са служители на ДАНС, ще са единствените гаранти за честен вот.

Когато партиите не могат да попълнят квотите си в чужбина, „приятелски” НПО-та услужливо подават във Външно министерство база данни с хора, които да влязат служебно листата.

В момента едни хитреци искат 250 000 лева от МВнР, за да обезпечат с хора секциите зад граница. Така излиза, че два дни покрай вота са доста добър бизнес за едни, докато други се чудят дали и за кого да гласуват. В събота се подреждат изборните помещения, в неделя е вотът - това са два работни дни за администрацията, ангажирана с гласуването.

Установено е, обаче, че тарикатчета си пишат по 1 седмица командировка в чужбина по 35 евро на ден, нощувки, луксозни рент-а-кар, като се возят по един в автомобил - всички тия глезотии се плащат от държавата  и са напълно ненужни.

Костадин Бачийски от Бургас и Георги Манев от „Средна европейска класа” имат НПО, те осигуряваха членове на СИК-овете, наблюдатели и застъпници за партиите на Валери Симеонов и Веселин Марешки, които пък им платиха, завърши информаторът на Lupa.bg.