Дълбоко недоверие към политическите институции в Гърция

Общо 69,4 процента от участниците в допитването подкрепят оставането на страната в еврозоната

ЕС
11:54 - 10 Април 2023
1402
Дълбоко недоверие към политическите институции в Гърция

Проучване на общественото мнение в Гърция разкрива дълбоко недоверие към политическите институции, съобщава в. „Катимерини“.

От анкетираната извадка от малко над 4000 вероятни гласоподаватели 83,2 процента казват, че вярват малко или никак на политическите партии. Подобно негативно възприятие имат към съдебната система 69 процента от анкетираните, а към парламента недоверието е 68,9 на сто, сочат данните от проучването, проведено миналия месец. Недоверие към независимите власти са изразили 65,1 процента от анкетираните, към правителството – 64,3 на сто, към президентската институция – 63,7 на сто, а към премиера – 60,6 процента, пише „Катимерини“.

Институцията, която буди най-слабо доверие, са медиите, сочат данните от анкетата, според които 91,6 процента от респондентите са заявили, че имат малко или никакво доверие в медиите.

„Катимерини“ уточнява, че анкетираните са били помолени са изразят степента на доверие, която имат към тези институции сами по себе си, а не към сегашните им представители.

Въпреки негативните настроения, петима от шест респонденти (83 процента) са на мнение, че демокрацията е най-добрата форма на управление, но 69 на сто са недоволни от начина, по който функционира тя в Гърция.

Общо 60,1 процента от анкетираните оценяват сегашното си икономическо състояние като незадоволително, 15,2 процента са доволни, а 24,5 на сто го определят нито като задоволително, нито като удовлетворяващо.

Общо 69,4 процента от участниците в допитването подкрепят оставането на Гърция в еврозоната, разкриват още данните от анкетата, цитирана от „Катимерини“.