ДАЛИ Е "ВИСОКОТОЧКОВА"? Русия прави тоалетна хартия от камък

Производителите ще използват варовик и полимери

Русия
21:16 - 25 Април 2022
7093
ДАЛИ Е "ВИСОКОТОЧКОВА"? Русия прави тоалетна хартия от камък

На фона на безпрецедентните западни санкции, наложени на Русия, икономистът Алексей Елсуков в интервю за РИА Новости заяви, че в страната планират старта на производство на каменна тоалетна, офис и книжна хартия. Очаква се проектът да бъде представен още това лято.

По думите на икономиста, наред с традиционната хартия от дървесна маса се предлага да започне и производството на каменна хартия - от варовик и нетоксичен полимер. Авторът на инициативата каза, че варовикът, известен у нас още като „врачански камък“, може да се използва за създаване както на дебела опаковъчна хартия, така и на офис, книжна и тоалетна хартия. „Ако се установи масово производство в страната, цените за него ще бъдат подобни или дори по-ниски от тези на обикновената хартия“, каза той.

Събеседникът на агенцията каза, че сега такава хартия вече се прави в Япония. Разработки има и в Узбекистан и Турция, където също има много варовик за подобни проекти. Елсуков добави, че запасите от варовик в Русия се смятат за неизчерпаеми. Тази хартия не се нуждае от избелване, тя е по-устойчива на повреди, включително влага. „Може да се използва за всички видове печат. Освен това е екологично чиста и биоразградима“, добави той.

По-рано компанията Essity обяви, че напуска руския пазар поради влошени бизнес условия. Фирмата произвежда продукти за лична хигиена под търговските марки Zewa, Libresse и Libero.