Дали ЕС ще ни даде още пари за борба с АЧС - ще е ясно в края на 2019 г.

Тези 45 млн. евро а се разпределят на най-засегнатите, иска Андрей Новаков

Свят
17:47 - 09 Септември 2019
2699
Дали ЕС ще ни даде още пари за борба с АЧС - ще е ясно в края на 2019 г.

До края на годината най-късно очакваме решение дали България ще получи допълнителни средства от бюджета на Европейския съюз за борба с Африканската чума по свинете. Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, цитиран от Агенция "Фокус".

Той обясни, че въпреки взетите мерки, справянето с проблема е трудно, тъй като заразата бушува в съседните страни. По думите му, пряко влияние върху овладяването ѝ има свободното движение на хора и стоки през съседните на нас граници.

"Затова считам, че е редно тези 45 млн. евро да отидат при най-засегнатите стопани в България и в другите държави в ЕС, които са пострадали от чумата по свинете. Това, което предложих, е Фондът за кризисни ситуации в земеделието да бъде увеличен двойно - от 20 млн. до 40 млн., както и Фондът за превенция да бъде увеличен с още 25 млн. – до към 170 млн. С тези средства още от 1 -ви януари 2020 г. да започнат да се обезщетяват стопани и да се предприемат мерки за биозащита на всички засегнати държави, а се вижда, че ни трябват вече общоевропейски мерки, които да предпазват целия континент", обясни Новаков.

Той коментира още, че няма опасност отпуснатите средства да ни лишат от други необходими такива за страната ни. Това не е прецедент, защото и преди е имало ситуации, граничещи с бедствия, каза още той и добави, че и румънските му колеги са внесли подобни предложения, които са срещнали подкрепа.