Дали? Инфлацията малко над 4% през 2024 г.

Новини
09:52 - 06 Февруари 2023
1396
Дали? Инфлацията малко над 4% през 2024 г.

Федeралният резерв отново повиши лихвените проценти през изминалата седмица, на фона на бушуващата война в Украйна и отварянето на Китай. Последният доклад на Международния валутен фонд (МВФ) през октомври нарисува ужасна картина на световната икономика. Но новият доклад на МВФ за 2023 г., публикуван миналата седмица, е до известна степен оптимистичен. До известна степен, пише CBS News.

На въпросите им относно икономическите перспективи отговаря Кристалина Георгиева - българският икономист, който оглавява Международния валутен фонд (МВФ).

Според Георгиева, най-голямата изненада е, че картината, въпреки че остава много тревожна, е по-малко ужасна, отколкото беше само преди два месеца. Тя обаче предупреждава, че все още вървим към година на забавяне на растежа, все още ще имаме относително високи лихвени проценти, защото инфлацията не се е изпарила. Така че не е много по-добре. Просто е по-малко лошо, заявява тя.

Това е, което очакваме да видим, че инфлацията в световен мащаб ще се свие от 8,8% през 2022 г. до малко над 4% през 2024 г., предвижда МВФ.

Икономиката на САЩ също ще се забави тази година. Но поне въз основа на данните, с които разполагаме днес, смятаме, че САЩ ще успеят да преминат през годината едва-едва, като избегнат изпадането в рецесия. Не се страхуваме от голяма вълна на безработица, заляла Съединените щати, уверена е Георгиева. Фалитът на САЩ би нанесъл значителни щети на световната икономика. Но ако погледнете историята, обикновено след много напред-назад се намира решение. Затова се надявам и вярвам, че историята ще се повтори, заяви тя.

COVID ни научи да бъдем по-отворени, че немислимото може да се случи. Още повече - войната в Украйна. Ето защо е много важно всички заинтересовани да приемат този разговор много сериозно. Ще бъде много вредно за американските потребители, ако САЩ не изпълнят задълженията си, което ще повиши лихвените проценти. Ако хората не харесват инфлацията днес, изобщо няма да им хареса това, което може да се случи утре, каза още тя.