Дамите превзеха новото сръбското правителство

Актуални новини
11:06 - 06 Октомври 2020
1071
Дамите превзеха новото сръбското правителство

Новото сръбско правителство ще е с премиер Ана Бърнабич, ще има две нови министерства и ще бъде съставено от почти 50% жени. Това заяви президентът Александър Вучич, цитиран днес от сръбския печат.

Той говори след вчерашното заседание на председателството на управляващата Сръбска прогресивна партия. "Ана Бърнабич се бореше жестоко за своята страна в предишния мандат, не се подмазваше нито на чуждестранните центрове на сила, нито на вътрешните", каза Вучич и добави, че Ана Бърнабич ще изпълнява работата си сериозно и отговорно.

Вучич каза още, че трябва да бъдат създадени още две министерства - за човешките права, равноправието на половете и диалог с обществото и за грижа за семейството, децата и демографията.

"Друго мое желание е почти 50 процента от министрите да са жени и това би било революционно", изтъкна президентът и подчерта, че се очакват и големи промени в държавните предприятия.

Той изтъкна, че е голям оптимист и е уверен, че Сърбия ще бъде сред страните, които ще отбележат най-висок икономически растеж и призова всички депутати да подкрепят избора на Бърнабич. Вучич заяви, че на вчерашното заседание не са говорили за коалиционните партньори, но очаква големи промени в правителството.

Цел на новото правителство ще е през следващите четири години да увеличи икономическата сила на Сърбия, да повиши стандарта на живот, изграждането на пътища и жп линии и работата по нови проекти, един от които ще бъде построяването на метро.