Данъчни проверки на босове от NEXO

Общество
17:09 - 31 Януари 2023
1483
Данъчни проверки на босове от NEXO

Националната агенция за приходите (НАП) проверява физически лица, свързани с компанията NEXO, по списък, даден от прокуратурата.

Установява се дали декларираните от тях доходи съответстват на имотното им състояние. Такива проверки траят най-малко по 3 месеца и могат да бъдат удължавани. Това каза шефът на НАП Борис Михайлов на изслушване във временната парламентарна комисия по аферата NEXO.

НАП обаче се занимава не с множеството фирми, които групорвката е регистрирала в чужбина, а само с българското дружество „Ен Ди Ес“. То е проверявано 14 пъти, имало е 3 ревизии и после още една, установили големи задължения по ДДС, но към момента те са платени.

Депутатите изслушаха и шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов, който обясни, че криптовалутите не са признати в Европа и България като финансов инструмент.  NEXO и нейни дъщерни дружества не са имали лиценз за търговия с банкови продукти и не са обект на регулация от КФН. Въпреки това в последните 3 години в комисията са получени 6 сигнала срещу групировката. Три от тях са препратени на БНБ, тъй като касаят даване на заеми срещу лихва, а един е насочен към НАП. Всичките жалби са от чужденци, които смятат, че са загубили пари, защото не са били добре информирани за условията, преди да станат клиенти на NEXO.