Данъчните облекчения за 1 дете остават 600 лева

Депутатите не приеха предложението на Асен Василев за вдигане до 900

Политика
16:34 - 22 Декември 2022
1558
Данъчните облекчения за 1 дете остават 600 лева

Народното събрание отхвърли предложението на бившия министър на финансите Асен Василев да се увеличили данъчното облекчение за отглеждането на деца. Текстът бе внесен като част от гласуването на проектозакона за удължаване действието на държавния бюджет през 2023 г. Бюджетната комисия подкрепи проекта, но при гласуването в пленарната зала депутатите на ГЕРБ гласуваха различно, съобщава "Дневник". 

Предложението бе сегашната отстъпка от данъка върху доходите от 600 лв. да се увеличи на 900 лв. Освен това предложението включва и този механизъм да се запише като постоянен в Закона за облагане доходите на физическите лица. След като текстът бе отхвърлен се запазва сегашното положение - за 600 лв. на едно дете и определяне с гласуването на бюджета всяка година.

Вече няколко часа депутатите дебатират по второто четене на проекта за удължаване действието на държавния бюджет. Депутати от БСП през различни процедури непрекъснато предлагат първо да се проведе дебат и да се гласува повишение на минималната работна заплата. партията предлага това да стане като се определи механизъм - тя да бъде 50% от средната за страната. Към момента нито един опит на левицата да върне дебата към тази точка не успява. Освен това парламентът не допусна, както и бюджетната комисия преди това, до разглеждане на още няколко предложения на БСП за повишение на разходите догодина.