Данъчните удариха "Хиполенд"

Акцията идва ден, след като собственикът на веригата подкрепи протестите

Общество
11:59 - 04 Септември 2020
7170
Данъчните удариха "Хиполенд"

Около 20 служители на НАП, Икономическа полиция и Надзор на пазара изненадаха с масирана проверка тази сутрин веригата магазини за играчки Хиполенд. Това става само ден, след като собственикът ѝ обяви, че подкрепя протестите, а синът му е пострадал лошо от сълзотворния газ на полицията. 

Проверката тече и в момента. Все още нито една държавна институция обаче не е съобщила информация за акцията. Неофициално пред Lupa.bg данъчен служител коментира, че от години имало подозрения, че дружеството ползва различни хватки, за да си приспада ДДС. Няма обаче логичен отговор на въпроса защо точно сега е стартирала проверката.

Часове след протеста на 2-ри септември, когато полицията разгони протестиращите с бой и сълзотворен газ, собственикът на веригата Мариан Колев обяви, че 17-годишният му син му е бил обгазен с химическо вещество и е бил на косъм да загуби зрението си.

"Горд съм, че през целия си съзнателен живот съм създал и развивам бизнес, че давам работа на над 350 човека, че плащам до стотинка предвидените от законите данъци и осигуровки, за да осигурявам заплатите включително на хората, които днес ни "пазят", обгазявайки и ослепявайки децата ни", написа тогава Мариан Колев. 

Служители на веригата магазини участват активно в протестите, като в предишни дни те бяха на площада с тениски с логото на компанията. Те са категорични, че са там по собствени убеждения.