Данаил Кирилов брани закона за извънредното положение с маска в джоба

Няма член или алинея в законопроекта, които да са противоконституционни, увери правосъдният министър

Политика
12:43 - 18 Март 2020
2879
Данаил Кирилов брани закона за извънредното положение с маска в джоба

Няма член или алинея в законопроекта за мерки в извънредно положение, които да са противоконституционни, увери правосъдният министър Данаил Кирилов от трибуната в НС.

„Имаме дипломатически служители, които няма как да не извършват работата си в чужбина“, каза министър Кирилов. Законът ще засегне и шофьорите на тирове, които доставят стоки в цяла Европа. Затова ще бъдат направени уточнения по тази точка от закона, обеща министър Кирилов.

В историческия преглед извънредно положение не е имало в последните 70 г., а моментите в които е имало, са засягани законите за мораториум, тоест за ограничаване на срокове, обясни Кирилов.

„Сега управляващите са предложили това да бъдат процесуалните срокове. Съдилищата са затворени. Член четвърти е изцяло за охрана на правата на евентуално засегнатите лица, това са длъжниците, на тях няма да има бъдат принудително събирани дълговете от техните сметки“, каза още правосъдният министър и се обърна към левицата с желание да помогнат законът да стане „по-кратък“ между двете четения.

„Г-жо Нинова, аз ползвам маска от държавния резерв в частта, която е спешна необходимост за министесртвото на правосъдието“, каза той на лидерката на опозицията и показа своята маска, която бе прибрал в джоба на сакото си.

„100 хил. тона спирт бяха деблокирани в държавния резерв, има още поне 4 пъти по толкова неразблокирани. Информацията за държавния резерв е секретна и дори да подадете молба да ви бъде изнесена, вие няма как да я съобщите“, добави той в обръщението си към Корнелия Нинова.