Данаил Кирилов: Не ми е оказван натиск за уволнението на шефа на затвора

Новини
18:23 - 03 Септември 2019
3254
Данаил Кирилов: Не ми е оказван натиск за уволнението на шефа на затвора

Правосъдният министър Данаил Кирилов отрече да му е оказван натиск за освобождаването на шефа на затвора Десислав Трайков. "Не ми е оказван никакъв политически натиск за освобождаването на началника на Софийския затвор Десислав Трайков.", заявява той. 

В писмо от синдиката на надзирателите, служителите на местата за лишаване от свобода питат дали Трайков има вина за пускането в отпуск на наркотрафиканта Будимир Куйович, хванат с фалшива шофьорска книжка преди дни.

Министърът обясни, че лично е извършил проверка на затворническото досие на Куйович, както и на данните за изработените от него дни.

Ревизията на Кирилов е установила, че временният шеф на Софийския затвор е издал законосъобразна заповед за пускането в отпуск на наротрафиканта.

"Разпоредих на директора на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) обаче да прекрати функциите му, защото като началник на затвора е следвало да съобрази конкретния момент в контекста на издирване на избягали затворници, също чужди граждани, и обществената реакция в този момент", обясни Кирилов.

Министърът призна, че заповедта за отпуск на Куйович е била подписана преди тези събития, но въпреки това Трайков е имал правомощията да я отмени или да я отложи.

Снимка:Dariknews.bg