Данаил Кирилов нищи случая с детето в Холандия

13-годишният Атила Тодоров бил настанен в семейството на чернокожа гей-двойка, алармира Мартин Карбовски

Крими
17:30 - 19 Юни 2019
20611
Данаил Кирилов нищи случая с детето в Холандия

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов инициира среща с холандския посланик Берендина Мария Тен Тъшър по случай с българското момче с наложена мярка за закрила. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието във вторник.

13-годишният Атила Тодоров е с предприета мярка за закрила в Нидерландия, въпреки решение на български съд за местоживеене в дома на баща му в България. Министър Кирилов е информирал посланик Тъшър, че е следил внимателно развоя на казуса още в качеството си на председател на правната комисия в Народното събрание, както и всички предприети процедури от Министерството на правосъдието от февруари 2014 г.

Тогава страната ни е изпратила първата молба по искане на бащата до Министерството на сигурността и правосъдието на другата страна за връщане на момчето, отведено от майката без негово съгласие.

"Надявам се да обединим усилията си за постигане на благоприятен резултат при спазване на правото и зачитане на най-добрия интерес на детето", е заявил министър Кирилов, като е уточнил, че в момента са налице всички предпоставки за настъпване на родителско отчуждение, тъй като бащата е лишен от възможност за контакт с него.

От своя страна посланик Тъшър се е съгласила, че централните органи по Регламент Брюксел IIа за родителската отговорност на двете държави трябва да работят в още по-активно сътрудничество по случая.

Тя уверила, че на предстоящото съдебно заседание в Нидерландия във връзка с мярката за закрила ще бъде осигурена възможност за присъствие на представител на консулската ни служба там. На срещата във вторник в Министерството на правосъдието са присъствали и представители на Министерството на външните работи и на Държавната агенция за закрила на детето.

Делото за попечителство се води от полицая Николай Карбанов. Той твърди, че преди години съпругата му Веселина Георгиева незаконно извела сина им от България. След това майката загива в автомобилна катастрофа и за детето се грижи нейна позната. Карбанов твърди, че тя е теглила пари от банковата сметка на детето и затова момчето е отнето.

След това момчето е дадено на холандските социални служби, които го настаняват в приемно семейство. Той твърди, че въпреки че е спечелил дело за родителските права в България, холандските власти не му позволяват да вижда детето си.

Бащата на Атила - Николай Карбанов

Случаят предизвика изключително силна обществена реакция, след като Би Ти Ви излъчи интервю на Мартин Карбовски с Карбанов, който заяви, че детето е настанено в семейството на чернокожа гей-двойка.

Тогава обаче над 110 души се подписаха под отворено писмо, в което се твърди, че случаят е бил представен в телевизионното предаване манипулативно, тенденциозно и еднострано.

Въпреки че решението на холандския съд е публично достъпно в интернет и съдържа ключова информация, която хвърля светлина върху мотивите на съда, тази достоверна информация изобщо не беше представена в предаването. Редица въпроси не намериха отговор в него, посочват те.