Данаил Кирилов подаде оставка

Ексклузивно
12:29 - 26 Август 2020
10397
Данаил Кирилов подаде оставка

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов.

Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори, се казва в съобщение на Министерския съвет.

Все още не е ясна конкретната причина за това решение на правосъдния министър. Последните няколко дни обаче подигравките с Кирилов в социалните мрежи рязко набъбнаха. Той самият се оплака:

"На мен ми викат година и половина "Барни Ръбъл" напоително всички членове на една политическа партия. 250 души са, имам ги на списък. Аз за няколко часа нарекох колега-политик "Спондж Боб" и виждате каква е реакцията. Колко честолюбива, колко истерична, та телефони, та..."

След признанието му за списъка, който води на критиците си, във Фейсбук моментално се появи група, озаглавена "Група на наричащите Данаил Кирилов Барни Ръбъл". Само за два дни тя събра 17 000 членове. Bozhidar Bozhanov от същата група дори направи следното предложение: 

"Тъй като уважаемият министър Кирилов сподели, че обработва личните данни на 250 човека ("има списък") и то не какви да е, а данни за политически убеждения (които са специална категория според GDPR), предлагам да упражним правата си по регламент и да попитаме какви данни точно има за нас и на какво основание ги обработва".

Кирилов се задържа на поста година и непълни четири месеца. Той бе избран за правосъден министър на 5 април 2019-а, като смени на поста Цецка Цачева, която подаде оставка след скандала с евтиния апартамент. 

За него гласуваха 120 депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля. Против бяха 15 депутати от ДПС.

Министър Кирилов предизвика истински скандал с драматичен пост във фейсбук, в който коментира опита на Христо Иванов да акостира с гумена лодка на плажа в парк "Росенец", наричайки лидера на "Да, България" Спондж Боб. Последва реакция на премиера Бойко Борисов, който забрани на членовете на кабинета да пишат постове в социалните мрежи. 

Данаил Кирилов е петият министър, който си отива от правителството при ремонта на кабинета - през юли премиерът Борисов смени трима  - финансовия шеф Владислав Горанов, силовия - Младен Маринов,  икономическия - Емил Караниколов и министъра на туризма Николина Ангелкова.