Данаил Кирилов подкрепи реформите на ЕК в правосъдните системи

Политика
13:52 - 05 Юни 2020
1470
Данаил Кирилов подкрепи реформите на ЕК в правосъдните системи

По видеоконферентна връзка със София днес бе проведена първата мисия на Европейския комисия по новия хоризонтален механизъм за върховенството на правото в държавите-членки от ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

С експертите от Европейската комисия разговаряха заместник министър-председателят и министър на външните работи, министърът на правосъдието, министърът на вътрешните работи, както и представители на съдебната власт – членове на ВСС от съдийската и прокурорската колегия, главният прокурор, председателят на ВКС, председателят на Специализирания наказателен съд и инспектори от ИВСС.

Срещи бяха проведени с независими органи - с председателя на КПКОНПИ, както и с членове на Съвета за електронни медии.

България напълно подкрепя новия хоризонтален подход на Европейската комисия, който проследява актуални процеси в държавите членки в сферата на реформите в правосъдните системи и независимостта на съдебната власт, антикорупционната рамка, медийният плурализъм и други институционални въпроси, свързани с отношенията между властите.

На базата на проведените разговори и предоставената информация ще бъде изготвен Годишният доклад за върховенство на правото, който ще обхваща всички държави-членки и ще отразява текущите значими процеси по отношение на правната и институционална рамка, ще представят положителни аспекти, включително добри практики, и съществуващи предизвикателства.