Данаил Кирилов: В българския съд властва ново БКП!

Политика
20:41 - 17 Юни 2020
5215
Данаил Кирилов: В българския съд властва ново БКП!

Членовете на Съюза на съдиите в България буквално са обсебили софийските съдилища и по-конкретно – гражданските и търговските отделения, в които именно се разглеждат и делата с най-сериозни мащаби на материален интерес в страната. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Данаил Кирилов, който присъства на заседанието на Правната комисия в Народното събрание.

По време на сбирката  бе приет отчетът на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за дейността на съдилищата през 2019 година.

През май, когато Панов представи отчета си пред кадровиците от Висшия съдебен съвет (ВСС), правосъдният министър поиска да разбере какъв е броят на командированите в столичните съдилища членове на ССБ, който в магистратските среди е добре известен с политическите си декларации и конкретните си идеологически възгледи в унисон с либерално настроените извънправителствени партии. По време на заседанието на Правната комисия в парламента стана ясно, че Кирилов все пак е получил поисканата от него статистика, като определи наплива на членове на въпросната съсловна организация като “ново БПК в съдебната власт”.

„В дебата на Пленума попитах председателя Панов колко от командированите съдии в търговска колегия на ВКС, в търговско отделение на Апелативен съд София и в Софийски градски съд са членове на Съюза на съдиите в България. Той отговори, че това е публична информация, че макар да сме изменили Закона за съдебната власт и да сме премахнали задължението на магистратите да декларират членство, може да се провери от регистъра, който е все още публичен“, припомни в Народното събрание министър Kирилов.

Той посочи, че отговорът, който е получил от изпълняващия длъжостта секретар на ВСС, за ВКС от командированите в съда общо 14 съдии, 7 са декларирали членство в ССБ, за Апелативен съд – София от общо 23, 9 са декларирали такова членство, а за Софийски градски съд от командировани общо 6, 3-ма са декларирали, че принадлежат към организацията.

„Любопитна е вече поименната справка. Този доклад за разлика от предходните доклади съдържа една, бих казал, много богата персонална разработка за отделните колегии на ВКС. Не знам дали е правилна или неправилна практика. Всъщност този описателен подход ме провокира да задам този въпрос. Освен, че нормата на представителност на магистратите и членове на Съюза на съдиите в България е около половината от командированите съдии, в по-висока степен, се вижда и че предпочитанията са ясни. Най-първо в търговските колегии. От 4-ма колеги, които са били повишени, командировани в търговска колегия на ВКС, 3-ма са членове на Съюза на съдиите в България. Това все пак следва да съобразяваме, че са относителни данни, защото са базирани на декларациите на магистратите до миналата година, т.е. това не е на база действително удостоверение на членствен състав на тази профеисонална организация", каза Кирилов.

"Спрямо общото число, ако ги сметнем 14+23+6 са 43 командировани съдии през минаата година, само 1 единствен съдия от другата съдийска организация е в бройката на тези 43 съдии. По тази причина и в дискусиите, които бяха във видеоконференцията с колегите от двете главни дирекции на ЕК им казах, че за съжаление тази проверка установява, че в съдебната ни система има ново БКП. Ако не си член на тази съсловна организация, не можеш да станеш търговски или граждански съдия, т.е. да бъдеш повишен в този ред“, каза още министърът на правосъдието.