Дани Митов: Не даваме ничий имунитет преди съдебната реформа

От 30 години вече прокуратурата държи определени дела на трупчета, за да ползва въпросните дела в момент, в който се взимат тежки политически решения

Политика
18:59 - 23 Май 2023
4217
Дани Митов: Не даваме ничий имунитет преди съдебната реформа

ГЕРБ няма да подкрепи свалянето на нито един депутатски имунитет, в момент, в който се прави тежка съдебна реформа. Това обяви ръководството на парламентарната група на партията на извънреден брифинг, след като по-рано днес се разбра, че софийската градска прокуратура е изпратила предложение до главния прокурор да бъде продължено наказателното преследване срещу бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов в периода от 2012 до 2013 г. Делян Добрев, което на практика означава сваляне на депутатския му имунитет.

От формацията заявиха, че докато не приключи съдебната реформа, превърнала се изведнъж в приоритет за ГЕРБ, след като в 48-я парламент блокира приемането на законите, въвеждащи механизъм за разследване на главния прокурор, няма да подкрепя свалянето на имунитет на когото и да е било в Народното събрание.

"Причината е, че от 30 години вече прокуратурата е обвинявана, че държи определени дела на трупчета, казано на жаргон, за да ползва въпросните дела в момент, в който се взимат тежки политически решения, за да влияе върху решенията на политици", каза Даниел Митов.

Според прокуратурата Добрев в качеството си на министър не е упражнил достатъчен контрол и така са последвали значителни щети за предприятието - "НЕК" ЕАД (дъщерно дружество на "БЕХ" ЕАД), в размер общо на над четири и половина милиона евро. Разследването е от 2016 година, когато отново градска прокуратура съобщи, че е привлякла в качеството на обвиняеми за безстопанственост около проекта "АЕЦ Белене" трима бивши министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, и двама бивши изпълнителни директори на НЕК - Мардик Папазян и Любомир Велков. През 2021 година стана известно, че обвинителният акт по случая е внесен в специализирания съд, но в него не присъства Делян Добрев.

"Още през 2013 г. по време на кабинета "Орешарски" управляващите ни натискаха подред от опозицията - мен и мои колеги. Тези, които не се поддадохме, ни образуваха по едно дело. Ето това въпросното дело, което днес възобновяват. Това дело, което кабинетът "Орешарски" през прокуратурата, за да притиска и тормози опозицията, за да се меша в политическия процес в България, това дело стоя на трупчета девет години", добави Добрев. След това заяви, че прокуратурата се сеща за това дело дни след като главния прокурор Иван Гешев, обяви, че е време да бъде изметен "политическия боклук от Народното събрание".