Даниел Митов може да остане министър и в следващия редовен кабинет

Нека не забравяме, че в момента САЩ анализират ефекта от санкциите "Магнитски" и не се знае кога ще бъде приведен в действие следващия пакет

Политика
08:34 - 16 Април 2024
1698
Даниел Митов може да остане министър и в следващия редовен кабинет

Когато за едно лице липсва политически консенсус, особено когато става въпрос за министъра на външните работи, винаги се стига дотук. Ставали сме свидетели в българския политически живот на много такива фигури - министри за ден-два.

Така доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност, коментира пред Нова тв среднощната смяна на служебния външен министър Стефан Димитров с Даниел Митов от ГЕРБ.

Митов се е доказал като дипломат, а това, че е политическо лице, ни кара да се замислим в каква посока ще върви външната политика, допълни Иванов.

Нека не забравяме, че в момента САЩ анализират ефекта от санкциите "Магнитски" и не се знае кога ще бъде приведен в действие следващия пакет. Може да има връзка, заяви още Иванов.

Не познавам Димитров, но имам добри спомени и впечатления от експертизата и политическата стойност на Даниел Митов, затова смяната, макар и в авариен порядък, е полезна за българската външна политика, коментира пък Васил Данов, военен експерт и представител на Атлантическия съвет.

Неведнъж имаме примери, че служебни министри са останали в редовно правителство. Струва ми се, че тази смяна е заявка за бъдеща по-нататъшна кариера като редовен външен министър в следващо правителство, допълни Данов.

Основната функция на служебния министър на външните работи ще бъде да организира изборите в мисиите ни зад граници. Митов се е доказал като дипломат и мисля, че ще се справи, каза пък Мартин Табаков, международен анализатор.

Спомням си, че имаше коментари за брата на досегашния министър. Ако обвързаностите с ДС са допринесли за подобен тип промяна, има резон, допълни Табаков. Но определи като недобър знак за партньорите ни това, че сутринта имаме един външен министър, а вечерта - друг. Това ще предизвика ехидност сред враговете и съжаление сред партньорите ни, каза още той.