Даниел Митов осъди прокуратурата на 25 хил. лв. заради делото за самолетните билети

Заради разкарването по съдилища зам.-председателят на ГЕРБ загубил съня си

Политика
16:32 - 13 Декември 2022
3090
Даниел Митов осъди прокуратурата на 25 хил. лв. заради делото за самолетните билети

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов осъди прокуратурата на 25 хил. лв. обезщетение за претърпени морални вреди. Това постанови на първа инстанция Софийски градски съд, като решението не е окончателно и може да се обжалва пред Софийски апелативен съд.

Митов заведе иска си за 100 хил. лв. по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди заради незаконно повдигнатото му обвинение за престъпление докато бе външен министър.

През 2017 г. Спецпрокуратурата обвини Митов първо в престъпление по служба, а после бе преквалифицирано обвинението в злоупотреба с доверие. Поводът бе, че Bъншнo министерство и Mиниcтepcтвoтo нa зeмeдeлиeтo са сключили споразумения с туроператорска фирма за осигуряване на самолетни билети, хотелско настаняване и и др. при служебни пътувания, без обществена поръчка. 

На три инстанции, през 2020 г. Митов окончателно бе оправдан и тогава заведе дело срещу прокуратурата.

Твърди, че воденото срещу него производство било широко отразено в медиите, което довело до злепоставянето му в обществото, опозоряване на доброто му име на гражданин и професионалист – политик и общественик. Изпитвал чувство на срам и потиснатост. През цялото време бил разстроен и чувствал психически тормоз, притеснявал се и как се отразява случващото се на семейството му. Влошило се здравословното му състояние, станал депресивен, не можел да спи, сънувал кошмари и започнал да получава хипертонични кризи. Дълбоко били накърнени честта и достойнството му.

Многократно бил ангажиран да се явява пред разследващите органи и впоследствие в многобройните заседания по делото.