Даниел Нобоа е новият президент на Еквадор

Свят
07:56 - 16 Октомври 2023
1918
Даниел Нобоа е новият президент на Еквадор

С 93% от преброените гласове, избирателните служители казаха, че бизнесменът Даниел Нобоа има преднина пред Луиза Гонзалес, адвокат и съюзник на бившия президент в изгнание Рафаел Кореа, съобщава АП. Нобоа спечели изборите в неделя с 52,3 процента. 

Гонзалес призна поражението си по време на реч пред привърженици в неделя вечер и планира да се обади на Нобоа, за да го поздрави.

35-годишният Нобоа ще ръководи Еквадор през период, белязан от безпрецедентно насилие, което дори отне живота на кандидат за президент. 

Политическата кариера на Нобоа започва през 2021 г., когато той печели място в Националното събрание и председателства неговата Комисия за икономическо развитие. Образованият в САЩ бизнесмен отваря компания за организиране на събития, когато е на 18 години и след това се присъединява към Noboa Corp. на баща си, където заема ръководни позиции в областта на корабоплаването, логистиката и търговията.

Баща му, Алваро Нобоа, е най-богатият човек в Еквадор благодарение на отглеждането и доставката на банани - основната реколта в Еквадор. Империята сега включва повече от 128 компании в десетки държави. По-големият Нобоа неуспешно се кандидатира за президент пет пъти.

Мандатът на президента ще продължи само до май 2025 г., които остават от мандата на президента Гийермо Ласо. Той съкрати мандата си, когато разпусна Народното събрание на страната през май, тъй като депутатите проведоха процедура по импийчмънт срещу него заради предполагаеми нередности в договор от държавна компания.

Еквадорците имат универсално искане за новия президент - безопасност. Нобоа и Гонзалес имат ограничен опит в управлението и несъмнено работата им ще бъде отложена.

Изборите идват, когато все повече еквадорци стават жертви на насилие, свързано с наркотрафика, което избухна преди около три години и се засили през август, когато кандидат за президент беше убит посред бял ден. 

Самият Нобоа носи бронежилетка към ежедневното си облекло.

Изборите преминаха без големи инциденти. След затварянето на избирателните секции президентът на Националния избирателен съвет Диана Атаминт каза, че "междуинституционален ангажимент на националната полиция и въоръжените сили" е позволил на хората да гласуват безопасно.

"Днес Еквадор триумфира, демокрацията триумфира", каза тя.

Нобоа ще положи клетва като президент на 25 ноември, пет дни преди 36-ия си рожден ден.

Седем мъже, колумбийски граждани, заподозрени за участие в убийството на антикорупционния кандидат-президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио, бяха убити в затвора в началото на ноември.

Правителството на Еквадор бързо осъди убийствата. Напускащият президент Гийермо Ласо обеща "нито съучастие, нито прикриване" в разкриването на убийствата.

Вилависенсио бе виден журналист и беше застрелян по-малко от две седмици преди първия тур на общите избори, докато напускаше предизборно събитие в столицата Кито.