Даниел Вълчев скочи на правителството заради студентите си

Общество
10:15 - 01 Декември 2020
6140
Даниел Вълчев скочи на правителството заради студентите си

Бившият образователен министър Даниел Вълчев скочи остро на правителството заради решението единствените присъствени изпити на студенти да са на бъдещите медици. Деканът на Юридическия факултет на Софийския университет смята, че тази заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов е абсурдна и че е крачка преди служебното връчване на дипломите за юристите. 

“Изпити ще има, когато се проведе съответната редовна сесия. По-скоро проблем има с децата, които не могат да си вземат държавните изпити. Но ние нямаме полезен ход тук, защото министърът на здравеопазването изрично е забранил провеждането на присъствени изпити и единственото изключение, кой знае защо, е за медиците. Отделно в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ изрично е записано, че писменият изпит се провежда в сградата на висшето училите. Тук не виждам какво можем да направим и, ако някой има идея, нека да седнем и да я обсъдим. Провеждането на дистанционен държавен изпит е забранено от Наредбата, да не говорим, че това според мен е и неправилно.

Те преписват и на присъствено, а какво остава за другото. Остава само да започнем да им подаряваме дипломи. Това е невъзможно. Нека премиерът Борисов да вземе решение да завършват служебно и да им подпише той “, посочи проф. Вълчев, цитиран от специализираното издание "Правен свят". 

По отношение на изпитната сесия, която трябва да се проведе януари/февруари деканът на Юридическия факултет уточни, че всичко зависи от това как ще се развият нещата. „Тук имаме три различни казуса. Първият казус е – онези, които имат поправка по семестриален изпит – какво става с тях. С тях става същото, което става всяка година, ние никога не сме изпитвали извън сесия и нямаме право да го направим. Когато има сесия, съответно има и съответните поправителни сесии и се явяват и ги взимат или не ги взимат. Тук COVID-19 не играе. Второ – какво правим с държавните изпити? Ние сме готови веднага да ги проведем, но всъщност те ни забраниха да ги проведем. Ние направихме съобщение, че ги отлагаме, но решението не е наше. Ние, като видяхме заповедта, решихме да ги отложим. Нямаме полезен ход. Ако отменят Наредбата, ще мислим как да процедираме. Министърът на здравеопазването, според мен, направи глупост", смята Вълчев.

Той е на мнение, че е трябвало да се позволи провеждането на изпити за всички регулирани професии. "Докато не се оправи заповедта, ние не можем да направим нищо. Това обаче не влияе особено, тъй като ние връчваме дипломите обикновено първата седмица на юни. Какъв е проблемът? Имаме време да проведем и сесиите и държавните изпити. Щом се отнася до третия въпрос – за изпитите януари/февруари – нямаме яснота какво е положението, по простата причина, че всъщност не знаем как ще се развие ситуацията със заболяването. Ако е вярна моята конспиративна теория, след Нова година полека ще забравим за вируса“, уточнява проф. Вълчев.

Сред студентите се е образувало и напрежение относно въпроса ще бъдат ли удължени студентските им права до провеждането на изпит и ще могат ли да ползват общежитие, тъй като е обявено, че от такова може да се възползват до месец януари, при трайно налични места. По думите на декана на Юридическия факултет, този въпрос зависи изцяло от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, който от своя страна вече е организирал срещи със студенти и с представители на правителството, за да се уточни въпросът. „Ректорът каза, че ще се срещне със студенти и с министъра на образованието Красимир Вълчев по темата. Ние нямаме отношение към общежитията наистина. Има и още един въпрос, той се отнася до здравните осигуровки. Имам информация, че министърът на образованието се е чул със социалния министър Деница Сачева и там търсят някакво решение. Но това са въпроси, които са напълно извън нас“, обясни проф. Вълчев.

Накрая деканът на Юридическия факултет призовава всички студенти, които имат въпроси и затруднения в кризисния период да се свързват с него, като изрази готовност да окаже подкрепа на всеки един от тях. „Ако има по-добри идеи – кажете кои са. Ако идеите са да направим държавни изпити по интернет – не, не може. Наредбата е налице. Изпитите от редовната сесия ще се проведат когато има сесия. А за задочниците – ще се опитаме даже два пъти да ги изпитаме по време на сесията, защото за задължителните изпити не сме им дали предварителни дати. Никой няма да пострада от тази работа, поне доколкото зависи от нас. Както и миналата сесия – мисля, че никой не пострада и дадохме възможност на студентите да се явят два пъти на поправка. Това все пак е образование и има някакъв стандарт“, завършва проф. Вълчев.

Снимка: Агнес Методиева