Даниел Вълчев: Служебното правителство стана един миш-маш

Деканът на ЮФ намекна, че е добре КС да отмени промените в основния закон

Новини
11:50 - 23 Април 2024
1467
Даниел Вълчев: Служебното правителство стана един миш-маш

Вторачването в служебните правителства не е нещо много полезно за България. Хубаво е да има редовно правителство, но това, което се направи сега е един микс, един миш-маш от идеята за служебно правителство, което да не бъде партийно, а сега се направи така, че да е при действащ парламент и да има парламентарен контрол. Това заяви деканът на Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски" и бивш министър на образованието и науката проф. Даниел Вълчев. 

Не става ясно кой носи отговорност за служебния министър-председател, посочи проф. Вълчев.

Той очаква служебния премиер Димитър Главчев да се справи като служебен премиер и външен министър с организацията на вота. Външният министър просто ръководи една доста голяма и стабилна структура като Външно министерство и в него хората знаят какво да направят за предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат заедно с европейските избори на 9 юни, обясни пред News.bg юристът.

На въпрос на News.bg възможно ли е след изборите да има нова, различна коалиция от добре познатата ни досега ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, проф. Вълчев заяви, че преди предните избори ПП-ДБ казвали, че никога няма да направят коалиция с ГЕРБ, после никога с мандата на ГЕРБ, впоследствие без Борисов, но накрая можело с Борисов. Впоследствие всички видяхме, че се прегърнаха седяха и си седяха по скутовете. Преди избори човек трябва да бъде предпазлив и да не се зарича, защото след това ще трябва да обяснява какво е направил. Сега като че ли са по-спокойни нещата, но предстои да видим какво ще стане и ще има ли нова коалиция, акцентира той.

За промените в Конституцията, извършени през декември месец миналата година, проф. Вълчев коментира, че е представил мнението си за тях в размер на 16 страници и са публични на страницата на Конституционния съд. Като логика не му харесват промените в Основния закон и счита, че са противоконституционни. Проф. Вълчев се надява съдиите в Конституционния съд да постъпят правилно спрямо конституционните промени, намеквайки, че се надява да бъде отменени.

Като спорни проф. Вълчев посочи, че за конституционните промени е трябвало да се свика Велико Народно събрание, визирайки съдебната реформа и промените в служебното правителство с орязване правомощията на държавния глава. Конституцията независимо дали е добра или лоша всякакво бъркане в конституционната материя трябва да се прави внимателно. Това, което се направи бе прибързано, ненужно и некомпетентно, добави той.

По отношение за изследването на състоянието и развитието на правния ред систематизирано в Юридически барометър, проф. Вълчев обясни, че в публичните предприятия в България са заети над 120 000 души. Пет от 10-те най-големи предприятия като пазарна капитализация в България са публични предприятия и за 2024 г. В бюджета е предвиден трансфер в тези предприятия на стойност над 1 млрд. и 700 млн. лв. Тяхната правна уредба е доста пестелива и през 2019 г. бе направен сериозен опит да се подобри, поясни проф. Вълчев.

Той смята, че незаконосъобразно се е приело, че министрите могат да правят промени в бордовете в предприятията, макар и без конкурс до провеждането на конкурс. Защитата на някои, който е неправомерно отстранен на контролен орган на управление няма възможности за защита и не е възможно да стане по административно-правен ред. Смисълът на Юридическия барометър е, че огромна чест на средствата на обществото отиват в определени дружества, без правила, които не могат да бъдат заобиколени, как се определят, с какви мандати са и затова, че няма яснота има ли изисквания за специално пазарно поведение, внесе повече яснота проф. Даниел Вълчев.