Даниил отговори дали е путинофил: Аз съм на страната на всички човеци

Нееднократно съм заявявал, че при този конфликт, а и при всеки конфликт, най-доброто нещо е да се спрат военните действия, и враждуващите страни да разговарят, заяви патриархът

Политика
22:16 - 19 Юли 2024
2188
Даниил отговори дали е путинофил: Аз съм на страната на всички човеци

Българската православна църква винаги е била с народа си и го подкрепя в трудностите. Това заяви новият български патриарх Даниил в първото си телевизионно интервю за предаването "Панорама" на БНТ. 

По думите му, църквата свидетелства за непреходните неща.

"Ролята на църквата е именно да покаже на хората, че има път. Ако политическата криза стига до задънена улица и не може да се стигне до някакво разбирателство, църквата винаги сочи този път, който е към царството Божие. Господ ни е казал: Търсете преди всичко царството на Бога и неговата правда, и всичко останало ще ви се преведе", заяви патриарх Даниил.

Държавната власт, според него, не може да реши основните проблеми на човека, които са свързани със смисъла на човешкия живот, със спасението на човешката душа и църквата е показала, че в това отношение няма алтернатива.

"Държавният служител, началникът е божи служител, с това служение той е зает денем и нощем. Защото за всички е полезно да има закон и ред в държавата, в обществото, в което живеем, а отговорността за това е на управляващите", каза той.

Патриархът коментира и обвиненията срещу него в прекалена русофилия на фона на войната в Украйна. 

"Ако изхождаме от принципа на човеколюбието, ние ще сме на страната на всички човеци и няма да позволим тогава да ни разделят с разни фили и фоби, коментира той дали е на страната на Русия в конфликта ѝ с Украйна. Още преди да стъпя в битността ми на патриарх нееднократно съм заявявал, че при този конфликт, а и при всеки конфликт, най-доброто нещо е да се спрат военните действия, кръвопролитията и да седнат враждуващите страни и другите, които са свързани с това, да разговарят", поясни той.

Патриархът отбеляза, че уважава чуждото мнение. По думите му когато има диалог, има искрен стремеж да се стигне до истината и нещата се случват.

"Аз уважавам личното мнение на всеки един. Когато има опасност това мнение да доведе вреда на самия човек, не оставам безразличен, а разговарям и обяснявам защо и къде според мен има проблем", каза още той.