Дания даде зелена светлина за "Северен поток 2"

Съединените щати активно се противопоставят на тръбопровода

Свят
15:19 - 01 Октомври 2020
1165
Дания даде зелена светлина за "Северен поток 2"

Дания издаде на компанията Nord Stream 2 AG разрешение за експлоатация на газопровода "Северен поток 2". Това се казва в изявление на Агенцията по енергетика (DEA) на скандинавската страна, съобщават руските медии.

Разрешението засяга района на датския континентален шелф.

Компанията Nord Stream 2 AG е контролирана от Русия и по-конкретно "Газпром".

DEA е издала разрешение при условие, че Nord Stream 2 AG изпълни задълженията си за безопасна експлоатация на тръбопровода. Операторът трябва да гарантира, че транзитните тръбопроводи са изградени със съобразяване с ресурсите и околната среда и при неоходимост да обозначи маршрута.

Тези условия бяха описани в разрешението за строеж, което Копенхаген издаде миналата есен.

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на две тръби с капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия.

Съединените щати активно се противопоставят на тръбопровода, като популяризират своя втечнен природен газ за ЕС. През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции върху тръбопровода, изисквайки компаниите незабавно да спрат да го полагат. Тогава швейцарският Allseas почти веднага обяви спиране на работата. Сега САЩ обсъждат поредното разширяване на ограничителните мерки срещу проекта.

Москва многократно призовава да третира проекта като изключително икономически. По този начин представителят на президента Дмитрий Песков подчерта, че "Северен поток 2" е от полза за европейските страни, тъй като помага за укрепване на енергийната им сигурност.