Дания напуска Световното заради ЛГБТ-дъгата?

Футбол
19:13 - 23 Ноември 2022
7763
Дания напуска Световното заради ЛГБТ-дъгата?

Световното първенство в Катар вече започна, но реакциите срещу забраната за популяризиране на ЛГБТ в битката за правата на човека срещу консервативната мюсюлманска страна придобива ново измерение след шокиращите съобщения, че Дания, който вчера игра срещу Тунис, може да се оттегли от Световното първенство.

Дания е една от деветте държави, които са във война с ФИФА, след като световната организация първоначално предложи капитаните им да носят ленти с надпис „One Love“ със символа на ЛГБТ - дъгата, но това е забранено в Катар. След това ФИФА взе решение, че ще санкционира с жълт картон всеки, носещ подобен символ.

Днес германците протестираха с ръце на устните, в отговор на факта, че правото им на свободно изразяване се ограничава, а Датската федерация вече е обсъждала с ФИФА излизане от членството на скандинавската страна от световната организация и отказване от Мондиала.

„Това не е решение, което сме взели днес, ние го обсъждаме в Скандинавия от август. Трябва да помислим по този въпрос и да възстановим доверието във ФИФА. Трябва да сме наясно какво се е случило и да създадем стратегия за решение на проблема“, обяви Якуп Йенсен, директор на датската федерация.

Джани Инфантино, настоящият президент на ФИФА, е единственият кандидат за трети мандат догодина на изборния Конгрес, но той няма да има подкрепата на Дания, въпреки че е ясно, че ще спечели и ще има мнозинство от 211 членове.

Освен Дания, Англия, Германия, Уелс, Белгия, Холандия и Швейцария искаха да играят с лентата "one love".