Дания отказа да признае Палестина

ЕС
16:33 - 28 Май 2024
2212
Дания отказа да признае Палестина

Парламентът на Дания гласува срещу законопроект за признаване на палестинска държава, съобщава "Ройтерс".

По-рано датският външен министър заяви, че липсват необходимите предпоставки за независима държава.

Днес Ирландия, Испания и Норвегия официално признаха Палестина, след като миналата седмица обявиха намерението си и разгневиха Израел, който нарече този ход "награда за тероризма" и отзова своите посланици от трите страни.

Датският законопроект беше предложен за първи път в края на февруари от четири леви партии.

"Не можем да признаем независима палестинска държава поради единствената причина, че предварителните условия всъщност не са налице", подчерта външният министър Ларс Локе Расмусен, когато законопроектът беше обсъден за първи път в парламента през април.

"Не можем да подкрепим тази резолюция, но искаме да дойде ден, в който ще можем да го направим", увери тогава министърът, който не присъства на днешното гласуване.

След атаката на "Хамас" на 7 октомври, която предизвика израелската военна кампания в Газа, Дания заяви, че Израел има право да се защитава. Наскоро обаче Копенхаген призова страната да прояви сдържаност и поддържа позицията, че трябва да се спазва международното право.

Дъблин, Мадрид и Осло описаха решението си като ход, насочен към ускоряване на усилията за осигуряване на прекратяване на огъня във войната на Израел с "Хамас" в Газа и призоваха други страни да последват примера им.