Дания разработва дигитален паспорт, доказващ ваксинация

Европейската комисия обмисля предложенията за издаване на сертификати за ваксинация

Свят
13:41 - 03 Февруари 2021
3040
Дания разработва дигитален паспорт, доказващ ваксинация

Правителството на Дания заяви в сряда, че обединява усилията си с бизнеса, за да разработи дигитален паспорт, който да показва дали хората са били ваксинирани срещу коронавирус, което им позволява да пътуват и ще спомогне за облекчаване на ограниченията в обществения живот, съобщава АП.

В близко бъдеще гражданите в Дания ще получат официален документ за самоличност, с който могат да докажат, че са ваксинирани срещу Covid-19.

Финансовият министър Николай Вамен каза на пресконференция, че "след три, четири месеца дигиталният паспорт за коронавирус ще бъде готов за използване, например, при бизнес пътувания".

"За нас е изключително важно да можем да рестартираме датското общество, така че компаниите да могат да се върнат в релсите. Много датски компании са глобални компании, целият свят е техен пазар", добави той.

Като първа стъпка, преди края на февруари, гражданите на Дания ще могат да видят на датски уебсайт за здравеопазване официалното потвърждение дали са били ваксинирани.

"Това е допълнителен паспорт, който можете да имате на мобилния си телефон, който документира, че сте ваксинирани. Можем да сме сред първите в света, които го имат и можем да го покажем на останалия свят."

Коронавирусът почти е спрял международните пътувания, тъй като страните се опитват да ограничат разпространението на вируса. Основните европейски авиокомпании летят с една десета от нормалния си трафик.

Презентацията на датското правителство е заедно с представители на основните бизнес организации, Конфедерацията на датските индустрии, която представлява основните датски компании, и Датската търговска камара.

Дания, подобно на съседните скандинавски и балтийски държави, през последните години се насочи към изцяло цифрова система за намаляване на бюрокрацията, с онлайн платформи, които поддържат електронно удостоверяване и цифрови подписи, за да позволят безхартиени комуникации както в частния, така и в публичния сектор.

Междувременно Европейската комисия обмисля предложенията за издаване на сертификати за ваксинация, за да помогне на пътуващите по-бързо да стигнат до ваканционните си дестинации и да избегне поредното катастрофално лято за европейския туристически сектор. Но изпълнителният орган на ЕС заяви, че засега подобни сертификати ще се използват само за медицински цели, например за наблюдение на възможните неблагоприятни ефекти на ваксините.

Някои подобни цифрови паспорти се разработват, за да помогнат на пътуващите да докажат със сигурно, че са спазили изискванията за тестване за COVID-19. Един, наречен CommonPass, твърди, че може да проследява и ваксинациите.

Във вторник Естония заяви, че ще позволи пътувания до страната с доказателство за ваксинация срещу COVID-19, за да се избегнат карантинните изисквания.

Балтийската държава заяви, че сертификатът трябва да отговаря на определени критерии, включително информация, посочваща кога е направена ваксината, коя ваксина е била използвана, издателя на ваксината и партидния номер на ваксината. Сертификатът трябва да бъде на естонски, руски или английски език.

Датското правителство заяви, че по-късно ще вземе решение дали цифровият паспорт да се използва за цели, различни от пътуване, за да помогне за отварянето на обществения живот.