Дания разреши на Украйна изтребители срещу руски военни цели

Това не е нова позиция, а част от нашия принос, заяви военният министър Льоке Расмусен

Новини
15:59 - 30 Май 2024
1817
Дания разреши на Украйна изтребители срещу руски военни цели

Дания потвърди разрешението си дарените от страната изтребители Ф-16 да нанасят удари по военни цели и на руска територия. Това каза датският външен министър Ларс Льоке Расмусен, цитиран от украинската агенция „Укринформ”.

Той заяви, че още от началото на процеса по вземане на решение относно доставките на самолети Ф-16 за Украйна на Дания й е било известно, че тези изтребители са дарявани на Украйна за отбрана и могат да се използват срещу руски военни цели, включително на руска територия.

„Краткият отговор е „Да“. Това не е нова позиция, тя е част от нашия принос. Когато обсъждахме това с нашата комисия по външни работи в датския парламент, от самото начало го заявихме много ясно - че това е част от отбраната, която вероятно ще предполага и атаки по военни обекти на руска територия", отбеляза датският министър.

Дания планира да предостави първите изтребители Ф-16 най-рано това лято, а Нидерландия – по-късно през есента, припомни „Укринформ”. Копенхаген е един от инициаторите на т. нар. „самолетна коалиция за Украйна”.

На 16 май Дания обяви нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 750 млн. евро. Пакетът ще укрепи противовъздушната отбрана и артилерийския потенциал на Украйна. Дания проучва също възможностите за инвестиране в украинската военна промишленост.