Дания - следващата със спрян руски газ?

Копенхаген отказва да плаща синьото гориво в рубли

Новини
17:49 - 30 Май 2022
4916
Дания - следващата със спрян руски газ?

Дания може да бъде следващата европейска страна, на която ще бъдат прекъснати доставките на руски природен газ, тъй като най-голямата ѝ енергийна компания отказва да плаща за него в рубли.

Компанията „Орстед“ (Ørsted) предупреди в понеделник, че има риск „Газпром експорт“ да спре да ѝ доставя газ, защото ще продължи да плаща в евро, като крайният срок за плащане е вторник, съобщава „Файненшъл таймс“.

„Нямаме законово задължение по договора да плащаме в рубли и многократно сме информирали „Газпром експорт“, че няма да го направим“, добавиха от „Орстед“.

В този случай Дания ще се присъедини към Финландия, Полша и България в прекратяването на доставките на газ от Русия.

„Орстед“ каза, че всяко подобно действие би било нарушение на договора, добавяйки, че тъй като нито един газопровод не свързва пряко Русия с Дания, все пак ще е възможно скандинавската страна да получава газ, но че той „в по-голяма степен“ ще трябва да бъде закупен на открития пазар.

„Очакваме това да бъде възможно“, добавиха от датската компания.

Датската компания, по-известна като най-големият разработчик на офшорни вятърни паркове в света, купува по-голямата част от датския газ от „Газпром“ чрез договор, който трябва да продължи до края на настоящото десетилетие. От Ørsted добавиха, че нейни газови хранилища в Дания и Германия за запълнени.