Дания спря програмата си за ваксинация срещу ковид

Според властите вирусът вече е под контрол

Новини
14:13 - 28 Април 2022
2622
Дания спря програмата си за ваксинация срещу ковид

Дания стана първата страна, която спря програмата си за ваксинация срещу Covid. Причината според властите е, че вирусът вече е под контрол.

"Националният здравен съвет прекратява усилия за увеличаване на ваксините срещу Covid-19 за този сезон", се казва в изявление на Датската здравна служба, предава CNBC.

Кампанията за ваксинация срещу Covid в Дания започна малко след Коледа през 2020 г. Около 4,8 милиона граждани са ваксинирани, съобщиха от здравните власти, като над 3,6 милиона души са поставили и допълнителна ваксина.

В същото време много хора са били заразени, откакто вариантът на омикрон е доминиращ щам на вируса в Дания, което означава, че нивата на имунитет сред населението са високи.

"Имаме добър контрол над епидемията, която изглежда отшумява. Процентите на приети в болница са стабилни и също така очакваме скоро да спаднат. Затова закриваме програмата за масова ваксинация срещу Covid-19.

Според експерти имунизацията все още се препоръчва на хора, за които Covid представлява риск, като тези на възраст над 40 години и за неваксинирани бременни жени.

Ходът на Дания да спре програмата си за ваксинация идва на фона на отпадането на ограниченията за Covid в САЩ и на европейския континент, но Китай все още налага (или обмисля) блокиране заради вируса. Там нивата на зараза са сериозни.

По време на пандемията се появиха нови варианти - те намалиха ефикасността на ваксините срещу Covid, които бяха разработени за рекордно кратко време през 2020 г.