Дания вече обучава украински пилоти на F-16

Украйна
15:20 - 26 Юни 2023
1891
Дания вече обучава украински пилоти на F-16

Дания започна обучението на украински пилоти на изтребители F-16, съобщава "Асошиейтед прес".

Правителството посочи, че изваждането от употреба на остарели американски изтребители се отлага с две години.

Министърът на отбраната Троелс Лунд Поулсен уточни, че изтребителите F-35, които ще заменят остарелия датски флот, ще влязат в експлоатация през 2025 г., въпреки че първоначално смяната е била планирана за 2027 г.

Той заяви, че Дания "е предприела стъпки за започване на обучение и по-нататъшни тренировки на украинските пилоти".

"Ще обмислим и дали да направим конкретно дарение на Украйна от датските изтребители F-16 и колко да бъдат те", допълни министърът.

Той отбеляза, че украинските пилоти трябва да преминат през обучение между шест и осем месеца, преди евентуално страната им да получи датски самолети F-16.

"Това не означава, че не може да се вземе решение предварително. Но изтребителите F-16 ще останат в Дания до 2024 г.", подчерта Лунд Поулсен.

Копенхаген поръча 27 бойни самолета F-35A, които ще заменят 40-годишните F-16, от които страната разполага с 30 оперативни машини. Преминаването към изтребители F-35A се извършва от края на 2023 г. до края на 2025 г.

Украйна отдавна поиска западни изтребители за борбата си срещу пълномащабната руска инвазия, която започна през февруари 2022 г. Първоначално с неохота, наскоро САЩ и други страни от НАТО се съгласиха да позволят на украинските пилоти да преминат обучение на изтребители F-16, въпреки че все още никой не се е ангажирал да предаде на Киев такива самолети.