Дания забрани със закон изгарянето на Корана

Вълна от протести в мюсюлманския свят предизвикаха опасения за сигурността на страната

Новини
17:19 - 07 Декември 2023
1612
Дания забрани със закон изгарянето на Корана

Парламентът на Дания прие законопроект, забраняващ изгарянето на екземпляри на Корана на обществени места, съобщава "Ройтерс".

До този ход се стигна, след като вълна от протести в мюсюлманския свят срещу оскверняването на свещената книга на исляма предизвикаха опасения за сигурността на страната.

В Дания и Швеция се състояха множество протести тази година, при които антиислямски активисти изгориха или повредиха по друг начин екземпляри на Корана. Това предизвика напрежение с мюсюлманите и доведе до искания скандинавските правителства да забранят тази практика.

Дания се опита да намери баланс между конституционно защитената свобода на словото, включително правото да се критикува религията, и националната сигурност

на фона на опасенията, че изгарянето на Корана ще предизвика атаки от ислямисти.

Вътрешни критици в Швеция и Дания твърдят, че всякакви ограничения върху критиката на религията, включително горенето на Корана, подкопават силно отбраняваните либерални свободи в региона.

"Историята ще ни съди строго за това и с основателна причина... Всичко се свежда до това дали ограничението на свободата на словото се определя от нас, или е продиктувано отвън", заяви Ингер Стойберг, лидер на антиимиграционната партия "Датски демократи", която се противопостави на забраната.

Според центристкото коалиционно правителство на Дания новите правила ще окажат незначително въздействие върху свободата на словото, тъй като критикуването на религията по други начини остава законно.

Нарушаването на новия закон ще се наказва с глоба или с до две години затвор.