Дания затвори голяма кланица заради огнище на коронавирус

Заразени са около 150 от общо 900 работници

Новини
08:42 - 09 Август 2020
2484
Дания затвори голяма кланица заради огнище на коронавирус

Датският гигант в производството на месо "Даниш краун" обяви вчера, че е затворил голяма кланица в Дания заради появата на голямо огнище на коронавирус. Заразени са около 150 работници, предаде Франс прес.

В кланицата Рингстед, на петдесетина километра от Копенхаген, работят около 900 души и там седмично са умъртвявани десетки хиляди прасета.

От 600-те работници на смяна, първата вълна от тестове е разкрила 120 позитивни случаи. След това "Даниш краун" е тествала повторно всички с негативни тестове и са били открити още 22 случая, обясни компанията в съобщение.

По тази причина затваряме кланицата поне за една седмица, за да се опитаме отново да прекъснем веригата на предаване сред работещите на обекта, пише "Даниш краун".

Всички работници трябва да се карантинират, уточнява предприятието, което е един от главните датски износители на месо и най-големият преработвател на свинско месо в Европа, предаде БТА.

Огнището на коронавирус в Рингстед е главното в Дания, където през последните дни броят на случаите рязко се увеличава. Тази динамика накара правителството да се откаже от предвиденото облекчаване на ограничителните мерки (концертни зали и и нощни клубове) и вместо това да подготви нови.