Дъновисти посрещнаха Слънчевата нова година

Стил
15:57 - 19 Август 2021
3382
Дъновисти посрещнаха Слънчевата нова година

Стотици дъновисти са посрещнали днес Слънчевата нова година в Рила планина. Ежегодният им лагер по това време на годината събира в планината и много туристи, за да видят магическия танц "Паневритмия", който се изпълнява край езерото "Бъбрека", разказаха участници в ритуала.

По традиция, последователите на Петър Дънов днес посрещат своята Лятна /Слънчева/ Нова година. Това се случва по време на духовната школа на дъновистите, която се организира на Седемте рилски езера.

Тя продължава до 25 август.

Тази година, освен обичайните ограничения на националния парк "Рила" - забрана за палене на огън, увреждане на растителността, в лагера се налагат и строги противоепидемични мерки.

Според завещаната от Дънов традиция, Бялото братство посреща изгрева на Молитвения хълм в Рила, от където отправя първите си сутрешни молитви към Слънцето. Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август, има магически способности. Според тях човек, посрещнал първите лъчи на Слънцето в този ден високо в планината, се зарежда с енергия и здраве за следващите 12 месеца.

По-късно, при езерото "Бъбрека" се изпълнява празничната Паневритмия.