ДАНС е пратила доклад за дефицита на лекарствата в НС

Проф. Костадин Ангелов търси престъпен реекспорт на медикаменти

Общество
15:10 - 07 Септември 2023
1987
ДАНС е пратила доклад за дефицита на лекарствата в НС

ДАНС е изпратила доклад до председателя на здравната комисия в Народното събрание и бивш здравен министър проф. Костадин Ангелов за дефицита на куп медикаменти. Искането до Агенцията за изготвянето на секретната информация той прати миналия месец, след като стана ясно, че да, в България липсват основни, животоспасяващи лекарства, включително инсулини и терапии за тромбози, както Lupa.bg ви информира. 

Проф. Ангелов уточни на днешното заседание на комисията, съвместно с министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков обяви, че се работи и върху хипотезата за промяна на референтните държави в списъка, с който ведомството работи за регулиране на цените.

Шефът на парламентарната комисия уточни, че докладът на ДАНС в секретното деловодство на НС ще бъде пратен и на Хинков и от него ще стане ясно дали в дните, в седмиците, в които у нас са липсвали конкретни лекарства, вкл. инсулини, е имало изнасяне на същите медикаменти от страната. 

"Целта е да разберем дали имаме проблем по отношение на паралелната търговия с лекарства. Да, това е законен бизнес, но когато липсват основни медикаменти, ние, в комисията и вие, в МЗ, не можем да казваме, че не можем да направим нищо", напомни председателят на парламентарния орган.