ДАНС хванала двама терористи, отблъснала хиляди

Нашенец бил засечен в опит да воюва за ДАЕШ, разведките се опасяват от внос на джихадисти

Крими
13:12 - 14 Септември 2022
4404
ДАНС хванала двама терористи, отблъснала хиляди

ДАНС и полицейските органи са задържали двама терористи на територията на страната, единият от които бил нашенец, за когото имало информация, че е влязъл в редиците на джихадистката организация "Ислямска държава", става ясно от годишния доклад на Агенцията за 2021 г. При двете спецакции е бил закопчан и белгиец с марокански произход, а общият брой на чужденците, за които са били приложени принудителни мерки вследствие на работата на разузнавачите, са 19.

С черен печат за достъп до България пък са се сдобили общо 193 души през миналата година. От ДАНС отчитат, че макар през 2021 г. да не са получавани данни за подготовка на терористична атака на наша територия или срещу интересите ни извън пределите на страната, както и за оказване на логистична подкрепа на бойци терористи за подготовка на нападение, продължава да има  потенциална заплаха от терористичната дейност.

Тя произтича главно от възможно преминаване и/или установяване у нас на свързани с терористични структури лица, проникващи чрез мигрантските потоци.

"Не може да се изключи вероятността такива лица да се установят трайно в страната, с цел набиране на последователи, подготовка на нападение и разпространение на джихадистка пропаганда. Рисков фактор представляват опитите за разпространение на нетрадиционни форми на ислям, които могат да доведат до радикализация на отделни лица и въвличане в терористична дейност в страната или чужбина. Заплаха за националната сигурност може да възникне и от временно пребиваващи у нас чужди граждани или българи, прекарали известно време зад граница и осъществили контакт с радикализирани лица.

Остава и рискът при атентати в други страни да бъдат увредени животът и здравето на намиращи се там по различни поводи български граждани", пише още в доклада на агентите.

През 2021 г. са извършени 6208 проверки, в резултат на което не е допуснато преминаването през наша територия на лица от тази рискова категория - вербувани от джихадистки групировки. 

Интересни са сведенията на Агенцията за политическия екстремизъм у нас - според ДАНС най-значима остава организацията на крайнодесните, провеждащи и участващи в Луков марш. Според информацията от "Черни връх" обаче действията им са ограничени и не представляват особена опасност. Не така се квалифицират крайнолевите обаче: 

"През 2021 г. пропагандната дейност на крайнолевите и анархистки формации в България остава свързана предимно с изявления в социалните мрежи и интернет, насочени срещу политики на НАТО и САЩ. Последователите на крайните идеологии от левия спектър правят опити да се възползват от генерираното обществено напрежение, свързано с противоепидемичните мерки, за целите на собственото си популяризиране. Периодично отделни членове и групи от последователи участват в проведени протестни демонстрации срещу противоепидемичните ограничения в различни населени места в страната", пише изрично в доклада на ДАНС.