ДАНС и прокуратурата действат заедно на изборите

Новини
18:26 - 07 Март 2023
1110
ДАНС и прокуратурата действат заедно на изборите

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е приела да участва в Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите на 2 април парламентарни избори, съвместно с прокуратурата, по покана на държавното обвинение. Това коментира за БТА председателят на агенцията Пламен Тончев. Той, заедно с главния прокурор Иван Гешев и други представители на институции участва в церемония в софийската синагога, на която получиха благодарствени писма от еврейски организация по повод недопускането на Луковмарш в София.

Главният прокурор заяви, че в Изборния кодекс има ясна регламентация за сформиране на такива щабове, като отбеляза, че не знае дали МВР са отговорили на поканата, отправена от прокуратурата.

"Върховенството на закона и правовата държава означава да се съгласяваш или да не се съгласяваш с изрични разпоредби на закона, защото тогава се връщаш в едни други времена", добави Иван Гешев.

На 27 февруари главният прокурор изпрати писма до служебния вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до председателя на ДАНС Пламен Тончев, в които предлага да бъде създадено Национално междуведомствено звено между трите институции във връзка с предстоящите избори. От държавното обвинение посочват, че създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите.

На 22 февруари министър Иван Демерджиев посочи, че ако МВР бъде поканено отново да участва в общ щаб с прокуратурата по повод изборните нарушения, той няма да се съгласи, защото "няма правна рамка за това".