ДАНС отчита успехи срещу руския шпионаж у нас

Политика
16:03 - 26 Юни 2020
1831
ДАНС отчита успехи срещу руския шпионаж у нас

ДАНС е противодействала успешно на руската разузнавателна дейност в България през миналата година. Това е записано в годишния й доклад,  в който като сериозен успех се отчита пресичането на разузнавателна дейност на руски дипломати и наложената забрана за влизане в страната на генерал Леонид Решетников и на православния олигарх Константин Малофеев за 10 г. Двамата са ментори на кредитния фараон Цветан Василев, който се укрива в Белград, след като ужили вложителите и източи 5,6 млрд. лева от пирамидата КТБ, пише "Монитор". 

Бивш соцдепутат и настоящ председател на движение „Русофили“, Николай Малинов се записа в историята на България като първия обвинен заради шпионаж в полза на Русия. Скандалът гръмна навръх 9 септември м.г. Прокуратурата разкри крайната цел на задкулисна мрежа, в която Малинов се оказа с ключова роля – на двигател на т.нар. план България, инспириран от прокремълския олигарх Константин Малофеев и от генерала от бившото КГБ и впоследствие от Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Леонид Решетников. СВР е наследникът на Първо главно управление на КГБ. Целта на плана е била да бъде променена евроатлантическата ориентация на България и страната ни отново да бъде върната в сателитната ос на Русия. Реализацията на въпросния план е трябвало да бъде финансирана с малкото истински, но пък златни активи за 1 млрд. лева, финансирани от КТБ, които банкерът беглец Цветан Василев на няколко пъти се опита да открадне под носа на държавата при вторичния грабеж на фалирания от него трезор. И то с помощта на бандата за 1 евро, движена от белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие, зад когото се оказа, че стои Малофеев. После се появи и друг приближен на православния олигарх – Дмитрий Косарев. На него БГ Мадоф с договор се опита да му прехвърли 80% от златните активи и да получи охрана в Белград. В списъка, сътворен от Василев и Малинов за реализацията на плана на Малофеев и Решетников, са били „Дунарит“, БТК и още половин дузина ключови активи.

Решетников навремето беше дипломат у нас и резидент на КГБ и впоследствие на СВР в София и на Балканите. До неотдавна беше шеф на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) към Кремъл, но загуби поста след неуспешния пуч в Черна гора.

С мракобесната Държавна сигурност са свързани и основните български играчи в този шпионски план.
Самият Малинов призна, че с Решетников го свързва старо семейно приятелство по линия на бащата на бившия соцдепутат, който е бил високопоставен служител на Първо главно управление на ДС (външнополитическото разузнаване на тоталитарния режим). Що се отнася до Цветан Василев – в неговата биография се губи една година през 80-те между следването в Лодз, Полша, и дипломирането му във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (сега УНСС), което подхранва съмнения за евентуална вербовка в полза на Русия.

Малофеев e собственик на кремълския пропаганден телевизионен канал „Царьград”, а с Решетников са в организацията „Двуглав орел“. Малинов е обвинен в шпионаж именно в полза на РЦСИ и „Двуглав орел“. Малофеев е една от ключовите фигури, отговорна за руската експанзия в Европа и по-специално за хибридната война в Украйна. Смятан е за спонсор на проруските въоръжени формирования, воюващи в Крим. Той е включен в черния списък на ЕС и САЩ заради съпричастността си към анексирането на Крим, посочват западни анализатори.

"По сезираща информация на ДАНС е проведен комплекс от действия за пресичане на целенасочените опити на дипломат от посолството на Руската федерация за нерегламентирано придобиване на класифицирана информация, свързана с функционирането на държавен правоохранителен орган", се посочва още в документа. Заради своята дейност, която е несъвместима с дипломатическия му статут, той e обявен за персона нон грата от Министерството на външните работи. Дипломатът е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и му е наложена 10-годишна забрана за влизане в страната.

ДАНС отчита също, че в резултат на координираните действия на МВнР е отказано издаването на виза на руски дипломат, който е трябвало да заеме поста на военно аташе у нас. Причината за отказа е, че той ще "създаде потенциални заплахи за националната сигурност на България“. Според анализатори и двамата дипломати са били офицери от руското военно разузнаване – ГРУ.