Дарители събраха 2 млрд. евро помощи за Судан

Свят
17:27 - 16 Април 2024
1142
Дарители събраха 2 млрд. евро помощи за Судан

На конференция в Париж дарители събраха повече от 2 милиарда евро помощи за Судан, африканската страна разкъсвана вече една година от гражданска война. Това предаде агенция Ройтерс.

Усилията да се помогне на милиони хора, доведени до ръба на глада от войната, бяха възпрепятствани от продължаващите битки между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), ограниченията, наложени от воюващите страни, както и други глобални кризи.

Конфликтът в Судан заплашва да се разшири. Водят се битки около Ал-Фашир, обсаден център за хуманитарна помощ и последният град в региона на Западен Дарфур, който не е превзет от RSF. Стотици хиляди разселени хора са потърсили убежище в района.

ЕС ще отпусне €350 млн. на Судан. Франция ще дари 110 млн. а Германия - 244 млн. евро. Средствата, които САЩ се предостави са 147 млн. долара. Великобритания пък ще задели 110 милиона.

Войната, която избухна между суданската армия и RSF, докато те се бореха за власт, осакати инфраструктурата, разсели повече от 8,5 милиона души.