Дариткова нахока БСП за схемата 3-5-8

Приеха на първо четене Закона за публичните предприятия

Икономика
10:49 - 23 Октомври 2020
1419
Дариткова нахока БСП за схемата 3-5-8

Нашата памет не е къса - спомняме си правилото 3-5-8 при назначаването на бордовете. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на дебата по първото четене на Закона за публичните предприятия, който бе приет след серия спорове в пленарната зала. 

„Единствената разпоредба, която предлагаме на вниманието на Народното събрание с промяната на закона за публичните предприятия и е именно срокът за привеждане на органите за управление и контрол на всички публични предприятия да се увеличи с 16 месеца. Това изменение вече беше възприето от пленарна зала за лечебните заведения и сега във връзка с това, че органите на управление на публичните предприятия не са успели в срок да се приведат в съответствие със закона се налага да се увеличи този срок с още 4 месеца.

„Въпреки обстойната, обширна и несъответстваща на законодателните текстове, които разглеждаме днес, пледоария на колегите, искам да подчертая, че се надявам искрено този саботаж на бързото приемане на закона, да не води до нарушение на правилника, защото смятам, че между първо и второ четене трябва да се внесат поправки само в този единствен параграф, който ние сме приели“, каза още д-р Дариткова.

Тя изрази надежда БСП да спази призивите си да няма поправки на други текстове на закона между първо и второ четене и няма да имат двойни стандарти. Според нея текстовете на закона за удължаване на срока не трябва да се използват за политическа пропаганда.