Дариткова: Не търсим конституционно мнозинство в рамките на този парламент

Топ
14:06 - 18 Август 2020
2118
Дариткова: Не търсим конституционно мнозинство в рамките на този парламент

Това Народно събрание няма да променя Конституцията, а предложеният от ГЕРБ проект няма да бъде окончателният вариант за бъдещо гласуванe. Това обяви днес пред БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя уточни, че проектът за нова конституция трябва да върви паралелно с проект за предложение за свикване на Велико народно събрание.

"Първоначалният вариант на предложенията за промени в основния закон е внесен за дебати, консултации, мнения и бележки за изчистване на проекта, за да не бъдат упреквани в ГЕРБ в забавяне", оправдава се Дариткова. „Но в същото време искаме да покажем, че сме готови на максимално ускорена процедура и да търсим съгласие на повече от 160 народни представители“, вметна депутатката. 

Дариткова съобщи, че ГЕРБ ще се срещнат с представители на всички парламентарно представени партии, като първата среща ще бъде с коалиционните партньори.

"Не се търси конституционно мнозинство в рамките на това Народно събрание. Предложението за нова конституция просто иска да утвърди процедурата за това, че вървим към свикване на Велико Народно събрание, а не искаме да търсим конституционно мнозинство в рамките на това Народно събрание,“ уточни тя. 

Дариткова побърза да обясни, че проектът на ГЕРБ в никакъв случай няма да бъде проектът, който ще бъде утвърден от ВНС, ако се постигне съгласие за свикването на такова. 

„Няма таен замисъл. Следим пулса на общественото напрежение“, посочи Даниела Дариткова, запитана дали ГЕРБ не изземва инициативата на президентската институция след заявената от държавния глава необходимост да се обсъждат евентуални конституционни промени.

Даниела Дариткова не конкретизира кои юристи стоят зад лансирания от ГЕРБ проект за конституционни промени и неколкократно изтъкна, че това е „вариант за разговори“, а не окончателният проект. Проектът, под който ще се събират подписите на народните представители, ще бъде окончателно представен на 2 септември.