Даровете на влъхвите лекуват

Повече от 2000 години се пазят на Атон

Мистика
19:12 - 02 Януари 2021
5446
Даровете на влъхвите лекуват

Даровете, които тримата източни мъдреци остават на младенеца, роден от Дева Мария, днес се съхраняват в един от манастирите на полуостров Атон. Това е обителта "Свети Павел", е даровете на влъхвите включват злато, тамян и смирна.

Всеки от тях е символ. Златото е подарено на Христос като на цар, тамянът – като на Бог, смирната – като на човек за погребение. Златото се е запазило до наши дни във вид на 28 квадратни и триъгълни плочки с размер 5 на 7 сантиметра с фин орнамент, а тамянът и смирната – във вид на 70 тъмни топчета, напомнящи маслини. Съгласно манастирското предание Богородица цял живот пазила тези дарове. Преди смъртта си ги предала на две благочестиви жени заедно с други свещени реликви.

В края на 4-ти век римският император Аркадий научил за тези реликви и ги пренесъл от Ерусалим в Константинопол, където те дълго време били пазени в храма „Света София”. В края на 15-ти век светините се оказали на Атон. След превземането на Константинопол от турския султан Мохамед Втори през 1453 г. неговата мащеха решила да ги предаде на манастира „Свети Павел” на Атон. Там ги занесла сръбската царица Мария, но тя успяла само да ги предаде на кораб до бреговете на Атон на монасите заради правилото, че на слънчевия полуостров е забранено да стъпват жени.

Атонските монаси казват, че даровете на влъхвите са източник за изцеряване на много хора. Но предупреждават, че излекуването не става без вяра. „След дълбока и искрена молитва към Бога, направена пред даровете на влъхвите, хора оздравяват от тежки болести и от психични проблеми.

Даровете на влъхвите често излъчват удивително, почти незабележимо благоухание. То се усеща още по-силно, когато даровете се оставят в средата на храма за поклонение. Учените, изучавали неведнъж финия орнамент на златните плочки, стигат до извода, че това е работа на древни персийски майстори преди повече от 2000 години”, разказва атонски монах.