Държавата дава 250 000 лева премия на олимпийските ни шампиони

Спортистите със сребърен медал получават по 200 бона, а бронзовите медалисти - по 100 000 лв.

Актуални новини
11:42 - 14 Август 2024
1871
Държавата дава 250 000 лева премия на олимпийските ни шампиони

По наредба ще бъдат изплатени премии на всички спортисти, които са до осмо място в класирането на Олимпиадата. За олимпийските шампиони премиите са в размер на 250 000 лв., за сребърен медал – 200 000 лв. и за бронзов – 100 000 лв. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното редовно правителствено заседание.

Министър-председателят акцентира върху представянето на българските спортисти на Олимпиадата в Париж. Няма как да не поздравя българските олимпийци, техните треньори и ръководители на федерации затова, че състезавалите се от името на България, успяха да направят най-успешната Олимпиада от 20 години насам, коментира премиерът.

Снимка: Агнес Методиева

Не си приписваме никакви успехи и няма как, държавата като цяло е длъжник, посочи той. Главчев подчерта, че колкото и да дава държавата средства за спорта, все няма да са достатъчно. По думите му обаче си струва да се отбележат успехите и да се покаже признателност на спортистите, които прославят страната.

Сигурен съм, че всички, които участваха, дадоха максимума. Някои нямаха шанс, в спорта и в живота трябва и малко късмет, за да постигнеш това, което си си намислил, коментира също Главчев.

Той добави, че правителството има принос в това, че Министерството на спорта е намерило спонсори, за да се изплатят дължимите такси на Международната федерация по вдигане на тежести и да бъде осигурена олимпийската подготовка на участниците ни в тази дисциплина.

Пожелавам на всеки следващ премиер удоволствието, което изпитах аз да се срещна и да подкрепя българските олимпийци. Наистина усещането беше неописуемо, сподели също служебният премиер.

България завърши Олимпийските игри в Париж с три златни, един сребърен и три бронзови медала. Това ни отрежда 26-то място в класирането по медали на Олимпиадата. Така България се нарежда на второ място сред държавите от Балканския полуостров.