Държавата е изоставила децата аутисти

Родители се борят да се плаща терапията им

Новини
09:08 - 27 Юни 2023
1388
Държавата е изоставила децата аутисти

Да се плаща терапията при психотерапевт и логопед на деца със забовявания в аутистичния спектър се борят родители от Пловдив.

"35 лв. е посещението на час при психотерапевт, а касата не поема нищо. В същото време детето се нуждае седмично поне 2 часа с психотерапевт и 2 с логопед, които се заплащат в момента от родителите", разказаха пред Нова телевизия родители от Пловдив.

"Не по-малко от 6 хил. лв. излиза терапията на година, ако се работи както е редно. Държавата трябва да се намеси, да включи всичко това в договора и да създаде стандарти", коментира и доц. Манол Манолов. Според него броят на децата с аутистични отклонения се увеличава с 10% на година, но статистиката е неофициална.

Здравната каса заплаща само един преглед при психиатър, но не покрива дейности, които по същество са немедицински - говорна терапия или психотерапия. По цял свят тези дейности се заплащат. Не се финансират и консултациите, за да бъде поставена диагноза. Тези дейности трябва да бъдат финансирани както са други немедицински дейности, категоричен бе детският психиатър Николай Попов.