Държавата е поела контрола над пристанище „Росенец”, поскъпва ли горивото?

Министърът на транспорта е убеден, че няма да има проблем с доставките на петрол

Новини
17:45 - 06 Септември 2023
4178
Държавата е поела контрола над пристанище „Росенец”, поскъпва ли горивото?

Държавата е поела контрола над пристанище „Росенец” в петък, съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков. Това става, след като беше развалена концесията с „Лукойл”.

Управляващите са категорични, че това няма да доведе до увеличение на цените на горивата по бензиностанциите. Въпреки това, през последните седмици плащаме все повече за бензин, дизел и газ.

Според специализирания сайт fuelo днес плащаме средно по 2,80 лв. за литър дизел и бензин. Газът пък е 1,17 лв. Така горивата са скочили сериозно през лятото.

Големият въпрос е дали, след като държавата пое контрола над пристанище „Росенец”, ще има проблеми с цените и доставките на горива.

„Росенец” ще се управлява от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”, което е подчинено на Министерството на транспорта.

„Това са спекулации, тъй като петролът е борсова стока, нефтът е борсов продукт. Цените зависят от тези на борсата. Няма никакво притеснение за цените на горивата в това отношение, че ще бъдат повишени”, обясни Гвоздейков.

От бранша прогнозират, че цените ще спрат да растат.

Въпреки тази оптимистична прогноза, само за седмица скокът е с над 5 стотинки за литър при бензина и дизела.

„През следващите две - три седмици няма да виждаме кой знае какви цени. Възможно е да има някакво повишение с 1-3 стотинки. Ако тенденцията се обърне, може да видим и намаление”, уточни Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци на горива.