Държавата ли ще извади пак 20 млн. лв. за БНТ?

Общество
14:50 - 27 Май 2020
6318
Държавата ли ще извади пак 20 млн. лв. за БНТ?

Пет дни остават до 1 юни, когато БНТ може да остане без ефирно разпространение. Причината - националната телевизия дължи на БТК 20 млн. лв., които няма как да погаси.

Ако това се случи, хиляди хора в малките населени места ще останат без достъп до обществената телевизия, което от своя страна е грубо погазване на Закона за радиото и телевизията. Каква ще бъде развръзката по този въпрос най-вероятно ще стане ясно в четвъртък. 

„Утре генералният директор на БНТ Емил Кошлуков ни събира и ще каже какво се случва”, лаконичен беше пред Lupa.bg Харалан Александров, който е член на Обществения съвет към националната телевизия.

Колегата му от Обществения съвет Мартин Захариев обаче беше малко по-обстоятелствен. „Мога само да заявя, че БНТ е част от националната сигурност на държавата като обществена медия с най-високо доверие от населението. И не вярвам да се предприемат каквито и да било действия, свързани със спирането на ефирния сигнал”, коментира той.

Според него държавата трябва да се намеси в сложния казус с крупния дълг на БНТ, защото именно държавата издържа националната телевизия.  

„Просто държавата трябва да намери разумна форма, през която да овъзмезди телекомуникационния оператор за извършените услуги през годините. Както е правила многократно - с извънредно решение на Министерски съвет, облечено в постановление, се гласуват едни пари и се погасява дългът. Така е било от последните 10 г.”, предположи Захариев. 

Той изрично подчерта, че казва личното си мнение като експерт какъв според него е логичният развой на събитията. 

Големият въпрос обаче е кой е изхарчил сумата от 20 млн. лв. и за какво? Тъй като парите за разпространение на сигнала са предвидени в бюджета на БНТ и няма никакви основания за наличието на такава финансова дупка. А предложенията Министерски съвет за пореден път да покрива нечии неясни харчове са лишени от каквато и да е логика.