Държавата очаква 130 млн. лв. мобилните оператори за честотите 700 MHz и 800 MHz

Освободеният радиочестотен спектър може да се използва за граждански нужди

Новини
15:14 - 29 Март 2023
1602
Държавата очаква 130 млн. лв. мобилните оператори за честотите 700 MHz и 800 MHz

Очакваме близо 130 млн. лв. в бюджета от мобилните оператори за използването на честотите 700 MHz и 800 MHz.

Това се посочва в коментар на служебния вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, изпратен до медиите от пресцентъра на министерството, по повод на днешното правителствено решение за промени в Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения.

„Успешно приключихме освобождаването на честотите и ползването им за граждански нужди.

Това беше процес, по който правителствата преди нас не успяха да вземат решение почти 20 години“, заявява вицепремиерът. Той допълва, че промените в тарифата за таксите се отнасят само за неизползвания досега спектър в обхват 700 MHz и 800 MHz и нямат никаква връзка с цените на услугите за гражданите.

Христо Алексиев посочи още, че с това решение се цели да бъде стимулиран интересът на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz.

„До този момент тези честоти не са използвани за граждански нужди и държавата не е получавала постъпления в бюджета от тях.

Освен очакваните еднократни приходи за 2023 г. от близо 130 млн. лв., ежегодно мобилните оператори ще плащат такси в размер на близо 8 млн. лв.“, уточни той.

Вече бяха проведени успешни тестове за съвместно ползване на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги. След обществено обсъждане, Комисията за регулиране на съобщенията предложи промени в размера на таксите, които отчитат състоянието на пазара,

необходимостта от стимулиране развитието на 5G мрежи и насърчаване на инвестициите и иновациите.

След днешното решение от правителствената пресслужба информираха, че изменението е свързано и с изпълнение на Реформа 2: Ефективно използване на радиочестотния спектър от Плана за възстановяване и устойчивост, което ще гарантира плащанията. България трябва да приключи процедурите по предоставянето за ползване на радиочестотен спектър в обхвати 700 MHz и 800 MHz, от което зависи ускореното разгръщане и надграждане на 5G мрежите. 

Страната ни е сред последните в Европа, където този обхват не се използва все още за предоставяне на мобилни услуги от пето поколение.

Решението бе част от дневния ред на днешното редовно седмично заседание на правителството.