Държавата остана без прогноза за времето

Властта и хората разчитат на НИМХ за ранно предупреждение в случай на природно бедствие

Общество
16:00 - 12 Юни 2023
4922
Държавата остана без прогноза за времето

„Все още сме на генератор и не всички системи работят, извинете за неудобството. Работи се по аварията непрекъснато.“

Това пише в съобщение на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), публикувано в социалните мрежи.

Сайтът на организацията, която официално снабдява държавата с метеорологична информация, не се отваря от два дни. Кратки съобщения за времето НИМХ публикува в профила си във Фейсбук. 

От съобщенията така и не става ясно какво е довело до захранване на националната
хидрометеорологична служба на Република България с генератор. Институтът осъществява оперативни дейности в областта на метеорологията, хидрологията и агрометеорологията, както и научни изследвания, научноприложна, иновативна и образователна дейност. На него би трябвало да разчита държавата за специализирани системи за ранно предупреждение в случаи на природни бедствия от
хидрометеорологичен произход.

Генералният директор на НИМХ доц. Илиан Господинов подаде оставка по лични причини преди два месеца. Той изкара шест месеца на този пост, след като спечели конкурс и бе назначен на 14 октомври 2022 г. на мястото на дългогодишния ръководител на НИМХ проф. Христомир Брънзов. До провеждането на нов конкурс за длъжността временно постът ще се заема от проф. д-р Таня Маринова, която е зам.-генерален директор по научната дейност.

НИМХ, който бе в структурата на БАН, след бурни протести на синоптиците бе изваден от там през 2018 г. и прехвърлен към Министерството на образованието и науката. През март 2022 г. институтът отново смени „шапката си“ като мина към Министерството на околната среда и водите.