Държавата плаща квартирата на учители в чужбина

Актуални новини
11:33 - 29 Юли 2022
2450
Държавата плаща квартирата на учители в чужбина

Държавата ще поема част от разходите за квартира на българските учители и университетски преподаватели, командировани зад граница. Това предвижда приетото от правителството Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за дългосрочните командировки в чужбина, съобщи министерството на образованието.

Промените включват също актуализация на размера на командировъчните пари във валута в съответствие с настоящите икономически реалности.

Досега държавата нямаше задължение да осигурява жилище или пари за наем на преподавателите зад граница. Занапред те ще получават допълнително 30% от дневните командировъчни пари във валута за съответната държава за покриване на разходите за квартира, когато приемащата страна не им е осигурила безплатно жилище.

Причина за промяната е фактът, че част от командированите преподаватели живеят на свободен наем в градове с висок жизнен стандарт като Виена, Берлин, Фрайбург, Кьолн, Дъблин и др. В бъдеще ще се покриват и пътните разноски на командированите преподаватели и техните семейства до съответното населено място в чужбина в началото и в края на всяка учебна или академична година.

Измененията са в съответствие с националната политика за засилване, популяризиране и укрепване на позициите на българския език, литература, история, изкуство и наука зад граница. Очаква се те да подобрят социалния статус на преподавателите по време на престоя им в чужбина и да повишат атрактивността на преподавателската дейност.

"По мое предложение бе увеличен бюджетът на МОН с 4 800 000 лв. за 2022 г. - това осигури възможност да се подобрят условията за командироване и да се постигне чувствително увеличение на средствата, които получават преподавателите по български език в училища и университети в чужбина, както и да се насочи допълнителен ресурс към неделните училища", написа депутатът от "Демократична България" Антоанета Цонева в профила си във "Фейсбук".